Over Fotograaf Paul Martens

Geïnspireerd door zijn moeder die al vroeg als hobbyfotograaf in de weer was, besloot Paul Martens de MTS fotografieopleiding te doorlopen.

Onder de vleugels van enkele fotografen leerde Paul de fijne kneepjes van het vak. In 1980 begon hij samen met zijn vrouw Marga een fotozaak aan de Aelbrechtskolk, Rotterdam Delfshaven. Een aantal deuren verderop bij de Scheepsartikelenwinkel van zijn ouders. Van het ontwikkelen van aangebrachte foto’s tot het maken van pasfoto’s en trouwreportages, Paul was altijd in de weer.

Al snel viel zijn oog op de skyline fotografie van grote Amerikaanse steden. Net als Paul, was zijn stad Rotterdam volop in ontwikkeling. De basis van de transformatie van lelijke stad naar metropool werd gelegd. In opdracht van Rotterdam Marketing (een van de voorlopers van Rotterdam Partners) droeg hij bij aan de eerste city marketing campagne van Rotterdam. Paul Martens legde de stad voor het eerst vast als een stad met een geweldige skyline.

Begin van de jaren 90 begon hij met het maken van Rotterdam producten. Ansichtkaarten, posters, kalenders, mokken etc. De producten gingen als warme broodjes over de Rotterdamse toonbanken. In menig huishouden in de havenstad hangt werk van Paul, iets waar hij erg trots op is. Naast de kalenders die inmiddels wereldberoemd zijn in Rotterdam, publiceerde hij ook talloze fotoboeken. Boeken die door burgemeesters werden gebruikt als geschenken voor internationale relaties.

Rond 2000 haalde Rotterdam Topsport met zijn fotowerk onder andere de Davis Cup, de EK finale en de UEFA-cup finale naar Rotterdam. Daarnaast viel zijn oog op nieuwe technologieën zoals de webcam. Hij bedacht dat hij niet meer uren op een winderig dak hoefde te staan voor het perfecte plaatje, maar daar een camera kon monteren. De eerste camera plaatste hij op het World Port Center nog voor 2000. Vanaf deze plek wordt nog altijd gefilmd in opdracht van de Gemeente Rotterdam.

Anno 2020 zien zijn werkzaamheden er heel anders uit dan pakweg 20 jaar geleden. Het merendeel van zijn werkzaamheden is fotografie en video in opdracht van bouw- en havenbedrijven. Met Martens Multimedia focust hij zich op video, timelapse, livestream en 360° Virtual Reality.

In het jubileum jaar 2020 zullen wij een nieuw boek presenteren én komen wij met nieuwe Rotterdam fotoproducten.

Fotograaf Paul martens
Fotograaf Paul Martens in actie

© Fotografie Paul Martens